FAN-dag 20 april 2024

FANdag 20 april 2024

Voordracht Herman Kaiser over Augustinus en Vertrouwen

Op de inspiratie- en ontmoetingsdag van de FAN op 20 april j.l. vertelde Herman Kaiser ons het volgende. Herman is in 1954 geboren in de mijnstreek, en groeide op in een beschut milieu. Zijn beide opa’s beïnvloedden zijn geloof. De ene opa had in de tuin van zijn bakkerij een poortje met daarachter een Lourdesgrot met Mariabeeld. De andere opa was geabonneerd op het Duitse blad De Stad Gods. Beide opa’s werden geïnspireerd door Augustinus. Herman studeerde cum laude af in de Katholieke Sociale Leer. Zijn proefschrift sloot aan op het denken van Augustinus die, volgens hem, ‘midden in de wereld stond’. Hij promoveerde in Tilburg in het bijzijn van de bisschop. Nu probeert hij mensen met elkaar te verbinden, op basis van waarden. Hij verzorgt voordrachten, o.a. na uitingen van haat, boekverbrandingen en complottheorieën. Zo hield hij pas nog voor moslims een voordracht over de vraag ‘is haat de boodschap?’.

In het denken van Augustinus staan vertrouwen, waarheid en liefde centraal. ‘Vertrouwen’ is volgens Herman ‘geloven in iemands trouw’, is gerelateerd aan vrede en orde, en is tegengesteld aan angst, leugen, minachting, wanorde en onvrede. Voor een veilig leven zijn stabiliteit en harmonie nodig. In een vredige samenleving kunnen mensen elkaar de waarheid zeggen. Vertrouwvol leven als mens, is ook ‘leven zoals door God bedoeld’. De wereldorde vormt echter een zwakke afspiegeling van de Orde van God, die een orde is van vrede en rechtvaardigheid. Bij Augustinus vinden we twee bronnen voor vertrouwen. Hij verwijst naar Paulus wanneer deze aangeeft dat we als christenen allen deel uitmaken van het mystieke lichaam van Christus. En we kunnen vertrouwen op elkaars nabijheid, op de gemeenschap waarvan we deel uitmaken. We zijn allen pelgrims in de gemengde ‘Stad van God’. Dat we vertrouwen kunnen hebben komt dus doordat we deel uitmaken van een groter geheel, waarbinnen er sprake is van wederkerigheid. Daarbij gaat het zowel om ‘vertrouwen hebben in de toekomst’ als om vertrouwen in en op jezelf, in relatie tot ‘Godsvertrouwen’. God heeft ons al gevonden, Hij vertrouwt jou, dus blijf ook jij op God en op jezelf vertrouwen!
Raak niet ontmoedigd, sluit bondgenootschappen, en blijf geloven in een democratische rechtstaat. Kom uit voor je overtuiging, neem verantwoordelijkheden op je, en zoek als christenen steun bij elkaar. Werk met elkaar samen als het gaat om sociale belangen. Zo ervaarde Herman dit in een gemeenteraadsvergadering in Doetinchem. Politici zouden volgens hem een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Voor christenen is Christus zelf bron van vertrouwen. We maken immers samen deel uit van het Lichaam van Christus! Dus durf jezelf bloot te geven als het erop aan komt. Durf te staan waar je staat en kom daarvoor uit. Ga als mensen van goede wil, met elkaar en met anderen de dialoog aan. Blijf bruggenbouwers, ook wanneer meningen uiteen lopen. Blijf elkaar vertrouwen, ook bij verschillen in inzicht. In onze huidige tijd zijn er veel verschillen in inzicht, en heerst er veel onrust, oorlog en geweld. Ook Augustinus leefde in een turbulente tijd. Hij is en blijft echter de kerkvader die vertrouwen, broederschap en vrede voorop stelt. In zijn Belijdenissen schrijft hij dat ‘de waarheid voortkomt uit en gebaseerd is op ‘de onveranderlijke waarheid die onze geest te boven gaat’. Dat die waarheid ook ooit onze waarheid mag zijn.
Julia van Wel

Een foto-impressie van de FANdag

Na de inloop begon de dag met de ledenvergadering.

Daarna zijn we naar de kerk gegaan voor de lezing.

Na afloop van de lezing kreeg Herman Kaiser een dik applaus en een mooie bos bloemen van de voorzitter.

Om iedereen gelegenheid te geven bij de vragen aanwezig te zijn werd besloten eerst te lunchen en daarna vragen te beantwoorden.

Dus ging iedereen naar de Ontmoetingsruimte voor de lunch.

De lunch was er weer de gebruikelijke zelfbediening.

Het augustijnse ‘ieder krijgt wat hij nodig heeft’ maakt dat we er voor kiezen om iedereen zoveel mogelijk de ruimte te geven om met eigen (dieet) mogelijkheden en onmogelijkheden rekening te kunnen houden.


Na het op algemeen verzoek ‘ruimte te geven voor het beantwoorden van de vragen’, is er nog in groepjes gediscussieerd.


Traditioneel werd de dag afgesloten met een gebedsviering, dit keer voorbereid door de Familia Amsterdam, en een gezellig samenzijn.